Den 3 november arrangerar Myndigheten för kulturanalys en kulturpolitisk dag där resultaten från två nya utvärderingar inom kulturområdet diskuteras. Under dagen samtalar vi om hur kulturpolitiken sätter ramarna för kulturens finansiering, styrning och utveckling. Det handlar om hur nya finansieringsmodeller påverkar förutsättningarna för nyskapande kultur och om hur kultursamverkansmodellen påverkar den konstnärliga friheten på våra scenkonstinstitutioner.
FULLBOKAT! För att sätta upp dig på väntelista, anmäl dig på adressen nedan.
Dagen modereras av Ulrika Knutson, journalist, författare och krönikör.
Tid: Måndagen den 3 november, kl. 10.00-16.30
Plats: Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg
Anmälan: Senast den 27 oktober till info@kulturanalys.se
Program
10.00 Registrering, kaffe och smörgås
10.15 Välkomna! Sverker Härd, chef för Myndigheten för kulturanalys, hälsar välkommen.
10.30 Stabilitet och förändring: Om kulturpolitikens kringelkrokar under fyra decennier.
Vad är det egentligen som kännetecknar kulturpolitiken? Mot bakgrund av en nyligen publicerad bok om kulturpolitikens förändring från 1960-talet och fram till idag, talar professor Bengt Jacobsson om reformer, stabilitet och om konsten att hålla armlängds avstånd. Talare: Bengt Jacobsson, professor i företagsekonomi och ansvarig för Förvaltningsakademin vid Södertörns högskola.
11.15 Session 1: Nyskapande kultur – hur skapas förutsättningar?
En av senare års kulturpolitiska prioriteringar har varit att skapa förbättrade villkor för den nyskapande kulturen. Vilken betydelse har de två nya bidragssystem Kulturbryggan och Musikplattformen för den nyskapande kulturen? Hur påverkar definitionen av det tänjbara begreppet nyskapande kultur förutsättningarna för kulturutövare att erhålla finansiering? Kulturanalys presenterar rapporten Nyskapande kultur – en utvärdering av Kulturbryggan och Musikplattformen, som följs av en paneldiskussion. Inledningstalare: Katharina Tollin, utredare, Myndigheten för kulturanalys Medverkande i panelen: Bo-Erik Gyberg, ordförande i Kulturbryggan; Ann-Sofie Köping, forskare vid Södertörns högskola; Sanna Rayman, ledarskribent Svenska Dagbladet; Po Tidholm, journalist och kulturkritiker, Stina Westerberg, generaldirektör Musikverket.
12.45 Lättare lunch
13.30 Session 2: Länsteatrarna i kultursamverkansmodellen: Ökad frihet eller ökad styrning?
I takt med kultursamverkansmodellens införande betonas allt oftare värdet av att kulturen samverkar inom och utanför det egna området. Vad betyder samverkan i praktiken? Vad har kulturinstitutionerna att vinna på samverkan och vad har de att förlora? Skapar kulturssamverkansmodellen ökad frihet eller ökad styrning? Presentation av rapporten Att vara en regional resurs på konstnärlig grund. Länsteatrarna och kultursamverkansmodellen. Presentationen följs av en paneldiskussion. Inledningstalare: Agnes Ers, utredare, Myndigheten för kulturanalys Medverkande i panelen: Anna Carlsson, skådespelare och ordförande för Teaterförbundet; Roger Blomgren, forskare och lektor vid Bibliotekshögskolan i Borås; Ulrika Holmgaard, vd Svensk Scenkonst; Magnus Holm, teaterchef, Regionteatern Blekinge-Kronoberg, tidigare i styrelseledamot Länsteaterns samarbetsråd; Malin Lagergren, kultur- och bildningschef, Landstinget Dalarna.
15.00 Kaffepaus
15.30-16.30 Föreställning: Min mammas dotter
Min mammas dotter handlar om en ung tjejs uppväxt i Sverige. Personliga händelser ur Marias liv kontras med riktiga knockouts! En komisk och känsloladdad monolog om att växa upp med en mamma som bryter mot det svenska samhällets oskrivna regler. Om kärleken till en mamma som slåss med en toffla, tvingar en att ta med sina kusiner på första dejten och som inte kan gå in i en affär utan att pruta. Av och med: Maria Nohra, Unga Klara
Varmt välkomna!