Vem får vara med och på vilka villkor? Vem ska göras delaktig i vems kultur? Vad händer med kulturen och konsten när den används som ett integrationspolitiskt redskap? Idag publicerar Kulturanalys Norden vid Myndigheten för kulturanalys en ny forskarantologi.
I den högaktuella antologin Vem får vara med? Perspektiv på integration och inkludering i det nordiska kulturlivet diskuterar 19 nordiska forskare hur kulturpolitiken har blivit en arena för diskussion om integration och inkludering samt frågan: hur inkluderande är kulturlivet i de nordiska länderna?
– Antologin är ett sätt att samla aktuell forskning om just kultursektorns roll som inkluderande och som bidragande till integration i samhället, säger Sverker Härd, myndighetschef på Myndigheten för kulturanalys.
De senaste åren har ett flertal initiativ tagits i de nordiska länderna, som syftar till att säkerställa att såväl professionella kulturutövare från andra länder som människor med rötter utanför Norden tar plats i utställningsrum, på scener, i bibliotek och i andra sammanhang. Detta vittnar om högt ställda förhoppningar på konstens och kulturens kraft att föra människor samman.
– Vi hoppas att texterna i antologin kan leda till insikter och inte minst till diskussion om kulturpolitiska utmaningar och möjligheter inom detta område i Norden, säger Karolina Windell, verksamhetsledare Kulturanalys Norden vid Myndigheten för kulturanalys.
Bokens tre övergripande teman, Kulturpolitik möter integration, Kulturpolitiska idéer översätts till praktik och Utländsk bakgrund inom olika konst- och kulturgenrer, lyfter angelägna frågor om delaktighet och kulturutövarnas villkor. Antologin går att ladda ner här.
Antologin presenteras och debatteras på en nordisk kulturpolitiska dag, Vem får vara med? den 29 januari 2018. Dagen ingår i Sveriges ordförandeskapsprogram för Nordiska ministerrådet 2018. Till dagen bjuder vi in beslutsfattare och kulturutövare från hela Norden. Alice Bah Kuhnke, Sveriges kultur- och demokratiminister, och Bård Folke Fredriksen, statssekreterare vid Norges kulturdepartement, inviger dagen.