Myndigheten för kulturanalys presenterar statistik om befolkningens kulturvanor i ett nytt faktablad. De vanligaste kulturaktiviteterna är att lyssna på musik, se på dokumentär, tv-serier, film samt läsa böcker. Många tar också del av kulturutbudet, genom att exempelvis besöka sevärdheter och bibliotek samt gå på bio och museum.

Faktabladet Kulturvanor 2024 som Myndigheten för kulturanalys publicerar idag visar att flera av befolkningens kulturvanor är stabila över tid och att nedgången under pandemin var tillfällig för nära samtliga kulturaktiviteter.

– Det är inga betydande förändringar i flertalet av befolkningens kulturaktiviteter mellan 2023 och 2024. Utifrån ett längre tidsperspektiv visar resultaten på både stabilitet och förändring, säger Mari Nilsson, utredare på Myndigheten för kulturanalys.

Några kulturaktiviteter har en ökande trend över tid: gå på konsert, gå på museum, lyssna på ljudbok, dansa och teckna eller måla. För ett fåtal kulturaktiviteter ser vi i stället en minskande trend de senaste 17 åren: läsa någon bok, syssla med handarbete eller hantverk och delta i studiecirklar eller annan kursverksamhet.

De vanligaste kulturaktiviteterna

  • Att lyssna på musik är den vanligaste kulturaktiviteten under de 10 år som frågan ingått i mätningarna. Över 90 procent av befolkningen lyssnar på musik varje månad.
  • År 2024 såg över 90 procent av befolkningen på dokumentär, tv-serier eller film någon gång under året. 75 procent såg på film varje månad.
  • När det gäller läsvanor läser ungefär 80–85 procent av befolkningen någon bok under året och ungefär 50–60 procent läser varje månad, men andelarna varierar under tidsperioden 1990–2024.
  • När det gäller att ta del av olika former av fysiskt kulturutbud, besökte 64 procent historiska sevärdheter eller byggnader under 2024, 58 procent gick på bio, 56 procent besökte bibliotek och 52 procent gick på museum.
  • De minst vanliga kulturaktiviteterna som ingick i undersökningen 2024 var spelat teater eller deltagit i lajv (5 procent), sjungit i kör (7 procent) och besökt arkiv (10 procent).

Skillnader i befolkningens kulturvanor består

Likt tidigare år visar årets undersökning att det finns skillnader i befolkningens kulturvanor mellan kvinnor och män, yngre och äldre, olika utbildningsnivåer samt mellan invånare i stad och landsbygd.

Undersökningar av kulturvanor i samverkan med SOM-institutet

Myndigheten för kulturanalys publicerar, i samverkan med SOM-institutet vid Göteborgs universitet, återkommande rapporter om befolkningens kulturvanor. I detta faktablad, som omfattar 31 kulturaktiviteter, presenteras resultaten från 2024 års datainsamling. Vi beskriver även utvecklingen över tid för 24 kulturaktiviteter och det finns en fristående bilaga med data till figurerna i faktabladet.

– Att ha kunskap om befolkningens kulturvanor är viktigt för för att kunna bedöma utvecklingen av det nationella kulturpolitiska målet om att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet, säger Mats Granér, myndighetschef på Myndigheten för kulturanalys.

Faktabladet, Kulturvanor 2024, finns att läsa i nedan.