Det var små förändringar i sysselsättningsnivån i kulturbranscherna mellan 2023 och 2024. Samtidigt fortsatte antalet arbetslösa inom kulturyrken att öka något från en redan hög nivå. Detta framgår i ett faktablad som Myndigheten för kulturanalys publicerar i dag.

Statistiken i faktabladet Lägesbild över kulturarbetsmarknaden 2024 visar att sysselsättningen i kulturbranscherna har stabiliserats till att ligga på ungefär samma nivå som under föregående år. Utvecklingen varierar dock mellan olika delområden. I kulturverksamheter som ingår i den ideella sektorn minskade antalet sysselsatta mest.

Antalet inskrivna arbetslösa på arbetsförmedlingen som söker kulturyrken har under första halvåret 2024, i likhet med föregående år, ökat mer än för övriga arbetsmarknaden. Arbetslösheten fortsatte öka under andra halvåret, men då i en lägre takt än övriga arbetsmarknaden.

– Att arbetsmarknaden inom kulturområdet verkar ha stabiliserats under 2024 tyder på en normalisering efter nedgången under pandemin. Men det är bekymmersamt att vissa delområden, speciellt den ideella kultursektorn, har haft en negativ utveckling under året, säger Fredrik Lindström, statistiker på Myndigheten för kulturanalys.

Faktabladet Lägesbild över kulturarbetsmarknaden 2024 belyser de senaste årens utveckling på kulturarbetsmarknaden.

Tidigare statistik över kulturarbetsmarknaden som Kulturanalys publicerat visar att en återhämtning skett efter de omfattande neddragningar av antalet sysselsatta inom kultursektorn som skett tidigare. Redan under första halvåret 2021 började sysselsättningen öka igen och under andra halvåret 2022 var antalet sysselsatta högre än 2019, året innan pandemin. Under 2023 fortsatte antalet sysselsatta att öka.

Faktabladet Lägesbild över kulturarbetsmarknaden 2024 finns att läsa digitalt nedan.

  • Fredrik Lindström
  • Utredare, statistiker
  • Telefon: 031-395 20 03