Vad gör kultursektorn för att öka mångfalden – och vilka strategier och lärdomar finns att hämta från näringslivet och andra aktörer? Under Almedalsveckan bjuder vi in till presentation av en helt ny rapport och diskuterar den med experter från olika sektorer. Dessutom: ny statistik om kulturvanor och vad som påverkar dem.

Tid: Måndag 3 juli kl 15.00-15.10 (programpunkt 1), 15.10-16.10 (programpunkt 2)
Plats: Länsteatern, Bredgatan 10

15.00 – 15.10

Korta kulturfakta: Har vi ett jämlikt deltagande i kulturlivet?

Vem tar del av vad i kulturutbudet? Hur mycket styr faktorer som utbildning, inkomst och bostadsort?
Sverker Härd, chef för Myndigheten för kulturanalys, ger en kort presentation av årets upplaga av rapporten Kulturvanor.

 

15.10 – 16.10

Ökad mångfald – hur går vi från ord till handling?

Kultursektorn släpar efter resten av arbetsmarknaden när det gäller hur stor andel av personalen som har utländsk bakgrund – det visade Kulturanalys mycket uppmärksammade rapport Kultur av vem?.  Nu kommer den nya rapporten Vilken mångfald? som undersöker hur kulturinstitutionerna tolkar och arbetar med sina mångfaldsuppdrag, vad som görs – och hur det går.

Klara Tomson, utredare på Kulturanalys, presenterar rapporten följd av ett samtal som rör sig över politiken, kulturvärlden och näringslivet. Hur tar man en önskan om ökad mångfald till konkreta resultat, och vad finns att lära från olika branscher och sammanhang?

Medverkar gör: Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, Magnus Aspegren, VD för Riksteatern, Tove Dahlgren, utbildningschef på stiftelsen AllBright som granskar jämställdhet och mångfald i näringslivet, och Qaisar Mahmood, debattör, författare och avdelningschef på Riksantikvarieämbetet.

Samtalet leds av Johanna Palmström, journalist.